Aki járt már Thaiföldön, tudja: az ország nemcsak a látnivalóiról, hanem a gasztronómiájáról is híres. A thai konyha világszerte ismert, de semmi sem ér fel azzal az élménnyel, amikor az ember egy bangkoki utcai árusnál, egy vidéki kis faluban vagy egy tengerparti piac zsibongásában kóstolhatja meg az ételeket frissen, eredeti formájukban. Az ízek intenzívek, de kiegyensúlyozottak – a csípős, édes, sós, savanyú és kesernyés elemek tökéletes egyensúlya jellemzi a thai fogásokat.
A thai konyha alapjai
A thai konyha a rizsre épül, leggyakrabban jázmin rizsre, amely minden étkezés nélkülözhetetlen része. Az ételek gyakran wokban készülnek, gyorsan pirítva vagy főzve.
Gyakori alapanyagok:
– rizs, rizstészta
– csirke, sertés, garnéla, hal, tofu
– fokhagyma, gyömbér, citromfű, galangal
– kókusztej, lime, tamarind
– friss chili, halszósz, osztrigaszósz, cukor
A fűszerezés célja nem az, hogy csípős legyen az étel, hanem hogy harmonikus legyen az íz – minden fogásban ott rejlik legalább három-négyféle ízjegy egyszerre.
Alapételek, amelyeket ki kell próbálni
Pad Thai
Talán a legismertebb thai étel: rizstésztából készül, amit wokban pirítanak tojással, szójacsírával, zöldhagymával, tofuval vagy hússal, majd szójaszósszal, halszósszal és tamarindpasztával ízesítenek. A végén földimogyoróval és lime-mal tálalják. Az egyik legbiztonságosabb választás kezdőknek.
Tom Yum
Csípős-savanyú leves, garnélával vagy csirkével. Illatos, intenzív ízvilágú, köszönhetően a citromfűnek, kaffir lime-levélnek, gyömbérnek és friss chilinek. Létezik „clear” és „krémes” változata is, utóbbi kókusztejjel készül.
Tom Kha Gai
Kókusztejes csirkeleves, amely kevésbé csípős, de rendkívül aromás. Gyömbér, lime-levél, galangal és citromfű adja különleges karakterét. Aki nem bírja a csípőset, ezt válassza.
Green Curry (Gaeng Keow Wan)
Zöld currypaszta, kókusztej, hús (általában csirke vagy sertés), padlizsán, bazsalikom. Csípős, de kerek ízű. Mellé jázmin rizst tálalnak.
Massaman Curry
Mély, földes ízvilágú curry – gyakran marhahússal vagy csirkével készül, burgonyával és földimogyoróval. Muszlim eredetű, és kevésbé csípős, mint más curryk.
Som Tam (papayasaláta)
Zöld papayából készült, nyers, csípős-savanyú saláta, amit mozsárban zúznak össze halszósszal, fokhagymával, lime-mal, chilivel és cukorral. Húsos ételek mellé frissítő kísérő.
Sticky Rice with Mango (Khao Niew Mamuang)
Ragadós rizs, édes kókusztejjel és friss mangószeletekkel – Thaiföld egyik legkedveltebb desszertje.
Roti
Vékony palacsinta, gyakran banánnal és sűrített tejjel töltve. Utcai édességként népszerű, gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik.
Hol együnk Thaiföldön?
Street food – az igazi élmény
A thai utcai konyha nemcsak olcsó, de ízletes és friss is. A legtöbb árus egy-két fogásra specializálódik, amit rutinszerűen, meglepő gyorsasággal készítenek el. Ha látjuk, hogy sok helyi eszik egy standnál – az jó jel. Népszerű street food területek:
– Bangkok: Yaowarat (Chinatown), Victory Monument, Sukhumvit Soi 38
– Chiang Mai: Chang Phuak éjszakai piac
– Krabi, Phuket, Koh Samui: éjszakai piacok, tengerparti árusok
Étterem (Ran Ahan)
A legtöbb thaiföldi étterem egyszerű kinézetű, de kiváló minőségű. A tálalás egyszerű, az árak barátságosak, és szinte mindig friss az alapanyag. A családi tulajdonban lévő helyek gyakran jobbak, mint a drágább turistás éttermek.
Resortok és fine dining
A tengerparti resortok saját éttermei gyakran kínálnak romantikus vacsorát a homokon, gyertyafény mellett. Bár drágább, az élmény miatt egyszer-kétszer érdemes kipróbálni. A nagyobb városokban (Bangkok, Chiang Mai, Phuket) fine dining thai éttermek is elérhetők – például a Michelin-csillagos Jay Fai, vagy a Bo.lan és a Nahm.
Piacok (Talad)
A friss gyümölcsök, készételek és snackek legjobb forrásai a helyi piacok. Késő délutántól sok élelmiszerpiac átalakul „étkezőtérré”, ahol néhány száz bahtból sokféle fogást kipróbálhatunk. Jó választás például a Chiang Mai Sunday Night Market vagy a Chatuchak Weekend Market Bangkokban.
Étkezési szokások
Thaiföldön az ételek megosztása a megszokott: ha többen ülnek asztalhoz, mindenki mást rendel, majd közösen esznek. A főétel általában rizzsel vagy tésztával érkezik, evőeszköz a villa és a kanál – a villát csak „segítő eszközként” használják a kanál megtöltésére. Pálcikát csak néhány kínai eredetű ételnél használnak.
Az étkezések kötetlenek, és az időpontok rugalmasak: az utcán bármikor ehetünk – reggel 6-tól éjfélig.
Különleges étrendi igények
Vegetáriánus / vegán
Thaiföldön sok növényi alapú étel elérhető, de fontos tudni, hogy sok étel alapból hal- vagy osztrigaszószt tartalmaz. Mondjuk el, hogy „mai sai nam pla” (ne tegyenek halszószt), illetve kérhetünk „jay” ételeket – ez a thai nyelvben a vegán megfelelője.
Gluténérzékenyek
Bár a thai konyha alapvetően rizsalapú, az öntetek gyakran tartalmaznak búzát (szójaszósz). Fontos előre jelezni az érzékenységet, vagy saját szójaszószt vinni.
Csípősmentes étkezés
Aki nem bírja a csípőset, használja a „mai phet” (nem csípős) kifejezést. Ennek ellenére az ételek enyhén még így is lehetnek fűszeresek – érdemes fokozatosan próbálkozni.
Hasznos kifejezések
– Ízlik: „Aroy”
– Nagyon finom: „Aroy mak”
– Nem csípőset kérek: „Mai phet”
– Vegetáriánus vagyok: „Chan gin jay”
– Köszönöm: „Khob khun kha” (nő), „Khob khun krap” (férfi)
Thaiföld gasztronómiája önálló élmény, amely méltó célpontja lehet egy teljes utazásnak is. A változatosság, a frissesség, az intenzív, mégis harmonikus ízek mindenkit magával ragadnak – akár egy gőzölgő pad thai az utcán, akár egy mangós rizs a naplementében, akár egy aromás curry egy dzsungelbe bújt étterem teraszán. Akár kezdő, akár tapasztalt utazó, a thai konyhában mindenki talál magának kedvencet.
Fotók: Depositphotos